www.hitwebcounter.com
Vizitatori unici

HartaCăi de acces spre Tg. Secuiesc:

- Din Braşov prin Sf. Gheorghe.
- Din Bacău prin Oneşti.

mai multe...

Relaţii:     Gergely Lorant
Telefon:    0732715747
Comenzi:  [email protected]

Stupul tip "romikele" (vertical cu corp Dadant 1/1 şi
2 magazine 1/2 reduse)

     Acest model de stup vertical poate fi folosit la fel de bine atât în apicultura staţionară, cât şi de practicanţii pastoralului. Este realizat din lemn cu umiditate redusă şi o finisare deosebită, având un aspect extrem de plăcut ochiului şi cuprinde în spaţiul rezervat puietului 12 rame Dadant 1/1 cu înălțimea de 30 cm (dimensiuni fagure 41,4 cm x 27,2 cm). Acest număr de faguri este recomandat unei familii de albine capabilă să îngrijească foarte bine puietul şi care deține o matcă foarte productivă. Cei 12 faguri Dadant conferă mătcii şi o supraofertă de polen şi nectar precum şi suficient spaţiu pentru depunerea ouălelor. Nu se pune problema lipsei de spaţiu pentru puiet și nici lipsa hranei.
     Dacă fagurii se dovedesc a fi prea mulţi, cei care sunt în plus pot fi despărţiţi de cei folosiţi printr-o diafragmă sau un hrănitor cu pereţii dubli.
     La acest tip de stup, peste compartimentul de puiet se pot aşeza unul sau două magazine de recoltă. Magazinele recomandate sunt cele Dadant ½ reduse, astfel ca din suprapunerea a două magazine să obținem un corp 1/1.
     Ramele magazinelor au înălţimea de 14,6 cm (dimensiuni fagure 41,4 cm x 11,8 cm) și pot fi aşezate deasupra unui grilaj despărţitor (gratie Hanemann), pentru a împiedica matca să urce în cat și să depună ouă în fagurii respectivi. Gratia trebuie să acopere întreaga suprafaţă a compartimentului fagurilor cu puiet. Extinderea cu un etaj se face numai după verificarea stării ramelor din etajul inferior care trebuie să aibă rame cu puiet, cu miere şi cu polen. În orice caz rezerva de miere căpăcită de 8-10 l trebuie să existe. Pentru început, numărul de rame din etajul care se adaugă trebuie să fie egal cu cel al ramelor din etajul inferior - de obicei 8 şi 8. Spaţiile rămase goale se pot închide cu diafragme sau perne. În situaţii de cules abundent numărul de rame pentru miere se poate mări prin desfiinţarea spaţiilor izolate.
     O altă variantă ar fi folosirea ramelor din magazin cu lățime mai mare, de 4,5 cm (10 rame / magazin), în timp ce ramele din cuib au lățimea de 3,7 cm (12 rame / cuib). Acest fapt duce la eliminarea gratiei, matca fiind împiedicată să ouă datorită celulelor mult alungite.

Componenţa acestui stup este următoarea:
     - Fund (clasic sau antivarroa);
     - Corp Dadant 1/1;
     - 2 Magazine Dadant 1/2 reduse;
     - Podişor (simplu sau hrănitor);
     - Capac.